Gătirea fripturii perfecte
Pentru pregatirea unei fripturi perfecte este important sa stim ce carne alegem, cum o pregatim si cat timp este necesar sa o gatim.
Spor la gatit,Alex Brad
Găsiți mai jos ce trebuie să știți când cumpărați o friptură
1. Ce bucati de carne sa alegi?
Mușchiul este o alegere bună datorită suculentei sale gustoase, topite în gură. Mușchiul bun are cantitatea potrivită de grăsime și marmorare plăcută.
Friptura de crupă este puțin mai ieftină decât muschiul, dar este totuși o friptură grozavă pentru grătar sau prăjit, cu mai multă aromă decât mușchiul.
2. O carne de vită bună trebuie să aibă o culoare roșu intens.
3. Verificați că carnea de vită are marmorare bună - mici dungi de grăsime care trec prin carne. Aceasta se topește când este încălzită și ajută friptura să se ungă din interior în timp ce se gătește.
4. Un strat bun de grăsime alb-crem în jurul vârfului fripturii de muschi este esențial.
2. Ungeți ușor friptura cu puțin ulei de măsline și asezonați cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.
3. Nu gătiți mai mult de două fripturi simultan și păstrați-le bine distanțate. De ce? Dacă adăugați mai mult de două fripturi în tigaie deodată, temperatura va scădea și friptura se va tocăni, mai degrabă decât se va prăji.
4. Nu întoarceți fripturile până când nu se obțin semne bune prăjite, apoi întoarceți-le și gătiți-le pe cealaltă parte.
5. Trebuie să lăsați friptura să se odihnească aproximativ 3 minute înainte de a o servi, pentru a permite sucurilor care au fost scoase la suprafață să se relaxeze înapoi în carne.
Cât timp este necesar să gătești o friptură?
Aceste momente se bazează pe gătirea unei fripturi de muschi de aproximativ 2 cm grosime. Timpii de gătire vor varia în funcție de tipul și grosimea fripturii și de cât de fierbinte este tigaia.
Albastru: 1 minut pe fiecare parte
Rare: 1½ minut pe fiecare parte
Rar mediu: 2 minute pe fiecare parte
Mediu: 2¼ minute pe fiecare parte
Mediu-bine făcut: 2½ – 3 minute pe fiecare parte.
Friptura de crupă este puțin mai ieftină decât muschiul, dar este totuși o friptură grozavă pentru grătar sau prăjit, cu mai multă aromă decât mușchiul.
2. O carne de vită bună trebuie să aibă o culoare roșu intens.
3. Verificați că carnea de vită are marmorare bună - mici dungi de grăsime care trec prin carne. Aceasta se topește când este încălzită și ajută friptura să se ungă din interior în timp ce se gătește.
4. Un strat bun de grăsime alb-crem în jurul vârfului fripturii de muschi este esențial.
Cum să gătești friptura perfectă:
1. Încingeți grătarul sau tigaia, la foc mare, până când devine fierbinte.2. Ungeți ușor friptura cu puțin ulei de măsline și asezonați cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.
3. Nu gătiți mai mult de două fripturi simultan și păstrați-le bine distanțate. De ce? Dacă adăugați mai mult de două fripturi în tigaie deodată, temperatura va scădea și friptura se va tocăni, mai degrabă decât se va prăji.
4. Nu întoarceți fripturile până când nu se obțin semne bune prăjite, apoi întoarceți-le și gătiți-le pe cealaltă parte.
5. Trebuie să lăsați friptura să se odihnească aproximativ 3 minute înainte de a o servi, pentru a permite sucurilor care au fost scoase la suprafață să se relaxeze înapoi în carne.
Cât timp este necesar să gătești o friptură?
Aceste momente se bazează pe gătirea unei fripturi de muschi de aproximativ 2 cm grosime. Timpii de gătire vor varia în funcție de tipul și grosimea fripturii și de cât de fierbinte este tigaia.
Albastru: 1 minut pe fiecare parte
Rare: 1½ minut pe fiecare parte
Rar mediu: 2 minute pe fiecare parte
Mediu: 2¼ minute pe fiecare parte
Mediu-bine făcut: 2½ – 3 minute pe fiecare parte.
Daca va place Macroul marinat, iata aici o reteta simpla de salata orientala: Salata de macrou marinat
Daca va place Chilli con carne, iata aici reteta: Chilli con carne
Daca va place Caracatita, iata aici o reteta simpla: Caracatita cu cartofi la cuptor