luni, 6 martie 2023

Sparanghel prăjit cu ouă și unt miso

Sparanghel prăjit cu ouă și unt miso

Aceasta este o rețetă foarte interesantă și gustoasă, cu gust și aromă de sparanghel, ouă și miso, care poate fi consumată singură sau ca garnitură.
Spor la gatit, Alex Brad

Rețetă adaptată de la Momofuku
De David Chang și Peter Meehan

Sparanghel prajit cu ou

Sparanghel și ouă posate

Ingrediente:

1 buchet mare de sparanghel gros
1/3 cană Shiro miso (alb)
3 ouă medii
60 g (3 linguri) unt nesărat, înmuiat la temperatura camerei, împărțit
5 ml (1 lingurita) ulei de masline
sare dupa gust
5 ml (1 lingurita) otet de sherry
15 ml (1 lingura) otet alb
ardei multicolor proaspat macinat
o mână mică de coriandru proaspăt (opțional)
½ linguriță de oregano uscat
4 catei de usturoi, tocati
1 ardei rosu mic, feliat
o mână mică de pătrunjel proaspăt

Instructiuni:

1. Într-un castron, amestecați miso-ul și 3 linguri de unt. Amestecați până se omogenizează bine, apoi puneți vasul deoparte.
2. Scoateți capătul lemnos inferior al fiecărei tulpini de sparanghel. Rade stratul exterior mai dur de pe fiecare tulpină.
3. Încinge o tigaie la foc mediu-înalt și adaugă untul și uleiul de măsline. Odată ce untul este topit, adăugați sparanghelul. Gatiti pana cand sparanghelul incepe sa devina maro auriu pe fund, aproximativ 2-3 minute. Se condimentează cu sare și se reduce focul la mediu. Întoarceți sparanghelul pentru a se găti pe cealaltă parte până când se rumenesc frumos și se înmoaie, aproximativ 3-4 minute.
4. În timp ce sparanghelul se gătește, umpleți o cratiță cu 4 inci de apă și amestecați cu oțet alb. Spargeți fiecare ou într-o ceașcă de ceai. Folosiți o lingură pentru a amesteca apa până se formează un vortex. Glisați un ou în centrul vortexului. Fierbeți oul pentru un gălbenuș curgător timp de aproximativ 1 1/2 - 2 minute. Scoateți oul din tigaie cu o lingură cu fantă pe o farfurie. Repetați cu ouăle rămase.
5. Încinge oțetul de sherry într-o cratiță mică la foc mediu până se reduce ușor, aproximativ 10–15 secunde. Adăugați untul miso și luați de pe foc, amestecând până se amestecă bine. Se pun cei 4 catei de usturoi, tocati iar ardeiul rosu mic, feliat.
Puneti unt miso pe farfurie. Adăugați sparanghelul și puneti ouăle poșate deasupra. Asezonați cu piper multicolor, coriandru proaspăt (opțional), oregano uscat și pătrunjel proaspăt.
Asta e tot. Poftă bună!


Ce știi despre Shiro White Miso?

Găsiți mai jos câteva informatii interesante.


Miso alb clasic (shiro), are o aromă ușoară de miso și un conținut scăzut de sare, cu o dulceață naturală creată în timpul fermentației.

Un element de bază al bucătăriei japoneze, această pastă este produsă prin fermentarea atent controlată a boabelor de soia folosind mucegai koji. Folosit clasic cu stocul de dashi pentru a crea supa miso, shiro miso este, de asemenea, o marinadă foarte eficientă pentru carne și pește. Enzima proteaza transformă proteinele în aminoacizi cu o aromă bogată de umami. Doar o cantitate mică folosită ca glazură pe carne, pește și legume este un potențator de aromă foarte eficient.

Misoul alb este folosit și în preparatele dulci, combinându-se foarte bine cu produsele lactate, adăugând profunzime și caracter. Alte utilizări includ sosuri, salate și sosuri de legume.

Respectat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune miso din Japonia pentru caracterul său tradițional și aroma clasică de umami.

Ingrediente pentru miso: orez, soia, sare, alcool (trestie de zahar, porumb, orez), vitamina B2 (riboflavina).


Ce știi despre sparanghel?

Găsiți mai jos câteva fapte interesante.
Sursa: Wikipedia.org
Doar lăstarii tineri de sparanghel sunt consumați în mod obișnuit: odată ce mugurii încep să se deschidă, lăstarii devin rapid lemnos.

Apa reprezintă 93% din compoziția sparanghelului. Sparanghelul are un conținut scăzut de energie alimentară și foarte sărac în sodiu. Este o sursă bună de vitamina B6, calciu, magneziu și zinc și o sursă foarte bună de fibre alimentare, proteine, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamină, riboflavină, rutina, niacină, acid folic , fier, fosfor, potasiu, cupru, mangan și seleniu, precum și crom, un oligomineral care reglează capacitatea insulinei de a transporta glucoza din sânge în celule. Aminoacidul sparanghel își trage numele de la sparanghel, din care a fost izolat pentru prima dată, deoarece planta de sparanghel este relativ bogată în acest compus.


Lăstarii sunt pregătiți și serviți în mai multe moduri în întreaga lume, de obicei ca aperitiv sau garnitură de legume. În gătit în stil asiatic, sparanghelul este adesea prăjit. Restaurantele cantoneze din Statele Unite servesc adesea sparanghel prăjit cu pui, creveți sau carne de vită. De asemenea, poate fi grătar rapid peste cărbune sau jar de lemn de esență tare și este, de asemenea, folosit ca ingredient în unele tocane și supe. În ultimii ani, sparanghelul consumat crud ca componentă a unei salate și-a recăpătat popularitatea, deși poate cauza probleme digestive pentru unii.

Sparanghelul poate fi, de asemenea, murat și păstrat câțiva ani. Unele mărci etichetează lăstarii pregătiți în acest fel drept „marinați”.


Mulțumesc,

Alex Brad


Daca va place Caracatita, iata aici o reteta simpla: Caracatita cu cartofi la cuptor
Daca va place Macroul cu legume, iata aici o reteta simpla: Macrou cu Legume la Cuptor
Daca va place Macroul marinat, iata aici o reteta simpla de salata orientala: Salata de macrou marinat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu